Golongan Yang Diharamkan Syurga

Ahad, 3 Februari 2013

Gambar hiasan , oleh LensaPelangi


Dari Abu Musa Al Asy’ari R.A bahawa Rasulullah saw. bersabda, "Tiga orang yg tidak akan masuk syurga ialah penagih arak, orang yg memutuskan silaturrahim dan orang yang mengunakan sihir. Sesiapa mati dalam keadaan minum arak, maka kelak akan diberi minum oleh Allah air sungai ghauthah. Ketika Rasulullah ditanya tentang sungai tersebut, baginda menjawab, iaitu sungai yg mengalir dari kemaluan para perempuan penzina, yang berbau busuk dan mengganggu para penghuni neraka." 
[H.R Ibnu Hibban]

Abu Hurairah r.a. menceritakan bahawa Rasulullah saw. bersabda, "Empat orang yang berhak bagi Allah untuk tidak memasukkannya ke syurga dan tidak akan dirasai nikmatnya iaitu penagih arak, pemakan riba, pemakan harta anak yatim tanpa hak dan orang yang derhaka kepada ibu bapanya.” 
[H.R Hakim]

Nabi saw. bersabda, "Tiga golongan yang Allah haramkan baginya Syurga, orang yang ketagih arak, anak yang derhaka kepada ibu bapa dan orang yang dayus (membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya)." 
[H.R Ahmad ]

Nabi saw. bersabda, "Sesiapa yang Allah jadikan sebagai pemimpin rakyat, kemudian dia tidak jujur kepada mereka, maka Allah mengharamkan ke atasnya Syurga." 
[H.R Bukhari]

Nabi saw. bersabda, “Tidak masuk syurga orang yang dalam hatinya terdapat perasaan sombong walaupun sebesar biji sawi.” 
[H.R Muslim]

Semoga kita semua tidak tergolong daripada golongan yang tidak akan mencium bau syurga. Bertaubatlah sebelum terlambat, sebelum nyawa kita sampai di kerongkong. Kesihatan tidak menjamin umur yang panjang. Bertaubatlah.. 

Wallahu 'alam.

0 comments:

Catat Ulasan

Langgan

Masukkan email anda untuk mendapatkan artikel daripada kami
terus ke email anda secara percuma
Sahabat Blog

 
Design by Chicablogger | Contact Us | Creative Commons
Cinta Pencipta © 2013 by Deen Media
^